oblastní předkolo na Jižní Moravě
ročník 2018

 

 

 

 

   

 

 

 

Datum konání:

28. dubna 2018

 

Porota (kavárna):

Michal "Kosmi" Šimíček

Marcella Beltrami

Veronika Rezková

Pavel Ondruš

Vojta Mistr

 

Porota (sál):

Milan Tesař

Leoš Kosek

Václav Rainiš

Vít Buriánek

Zbyněk Kříž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovo organizátorů:

V sobotu dne 28. dubna se konalo Oblastní kolo Porty 2018 v Brně, tradičně již v Café Práh u Vaňkovky. Letos poprvé se ročníku ujali noví pořadatelé z řad bývalých vítězů Porty. To s sebou neslo prvotní rozpaky, které ovšem během krátké chvíle vystřídala jistota a hladký průběh soutěžního dne. Celkově byla atmosféra velmi přátelská a noví pořadatelé se tak setkali s mnoha kladnými ohlasy. Přihlášených bylo celkem 22 soutěžících, z čehož potvrdilo účast 16 a to 9 kapel a 7 jednotlivců (duet).

Soutěž v sobě nesla mnoho novinek – tou první byly dvě scény (vzhledem k vysokému počtu vystupujících), na kterých soutěžní klání probíhalo souběžně. Na scéně, která byla v Café Práh přímo v kavárně, vystupovali jednotlivci a dua. Kapely vstupovaly na scéně v sále. Každý soutěžní celek se představil se třemi soutěžními písněmi.

Druhou novinkou byla přímá hodnocení poroty, která probíhala následně po skončení vystoupení. Na každé scéně bylo 5 porotců – do poroty v kavárně zasedli Michal „Kosmi“ Šimíček (leader kapely Nevermore a Kosmonaut, dramaturg a produkční Café Práh), Marcella Beltrami (módní návrhářka a malířka), Veronika Rezková (hudební redaktorka ČRo), Pavel Ondruš (pořadatel hudebního festivalu Živý Lískovec) a Vojta Mistr (pořadatel hudebního festivalu Olešnický kvítek). Každý z těchto porotců měl možnost okamžitě zhodnotit soutěžní vystoupení. Všichni porotci vzali toto hodnocení za své a dokázali tak oživit pauzy mezi vystupujícími, které by jinak z velké míry vyplňovalo zvučení dalšího vystupujícího nebo mluvené slovo moderátora. Scénu v kavárně bravurně moderoval Jan „Ombre“ Blahynka, který je jedním z interpretů mající mezi muzikantskými trofejemi právě sošku Porty. Mnohé zkušenosti má i s moderováním hudebních soutěží (např. Brána nebo Folkový kvítek).

Scénu v sále měla moderátorsky na starosti Martina Hrbková, rovněž majitelka Porty z předchozích ročníků, pořadatelka oblastního kola hudební soutěže pro děti do 18 let – Brána a mnohaletá moderátorka republikového finále zmíněné soutěže. Do poroty zasedli – Milan Tesař (hudební dramaturg rádia Proglas a hudební publicista), Leoš Kosek (hudební dramaturg a publicista ČRo a ČRo Leonardo), Václav Rainiš (kapelník brněnské skupiny T.E.Band), Vít Buriánek (kapelník skupiny Přístav) a Zbyněk Kříž (mnohaletý zvukař finále Porty).

Třetí novinkou bylo finále oblastního kola, které proběhlo následně po vyhlášení 2 postupujících z každé scény. Takže v 17 hodin se tak utkaly 2 kapely a 2 jednotlivci.

Na scéně mezi písničkáři vynikal svými bluesovými skladbami Jan Fic, který se postupem odpoledne představil ještě v duu jako HaF a Fic. Tentokrát s písněmi v poněkud alternativním kabátě za podpory elektronických zvuků. Na scéně se dále představil slovenský písničkář Marián Turza, brněnští Staří prdi v čele s Františkem Linhárkem, kteří svými skladbami zavzpomínali na Old Boys Poutníky, duo Tana upravující lidové písně, duo táty a dcery - Generační řez, písničkář Ondřej Ondera Herzán – zpívající a hrající autorské písně inspirované svými cestovatelskými zážitky po světě, který postoupil do večerního finále. A jednoznačně nejvýraznější jak do projevu, tak i do autorské tvorby – Dan Vertígo, který předvedl skvělou show a tak si vysloužil postup do večerního finále také.

Na scéně kapel byly soutěžní výkony také skvělé – představily se kapely, které už za sebou mají většinou rozsáhlé muzikantské zkušenosti. Hudební odpoledne otevřela kapela Musica Balkanika, jak název prozrazuje, předvedla program tří písní inspirovaných balkánskou muzikou, kapela Na cestě, která se ve vlastní tvorbě nechává inspirovat anglosaskými písněmi, Lee banda – hrající příjemný český autorský folk, navíc skvěle odzpívaný, dívčí sympatické trio HeSki, slovenská kapela Evolet – vynikající představení moderního Indie folku, bluegrassová kapela Kósavá deka, kapela The weathermakers – hrající čistý blues-folk bez příkras a kapela KUPODIVU, která zazářila svými aranžemi, výbornými texty a opravdu jedinečným projevem zpěvačky. Poslední dvě tělesa si vysloužila postup do večerního finále.

Finále oblastního kola započalo v 17 hodin a na průběh a výsledky dozírala porota složená tentokrát ze 7 členů obou porot. Přes skvělé výkony všech čtyř finalistů se porota rozhodla, že do národního finále Porty vyšle kapelu KUPODIVU a do semifinále kapelu The weathermakers. Divokou kartu si pak vysloužila kapela Lee banda.

Čtvrtou novinkou, kterou oblastní kolo Porty představilo, bylo to, že se tentokrát nesoutěžilo v autorské Portě, ale pořadatelé namísto toho doporučili 3 písně do hudební hitparády – FOLKPARÁDY, která má svoji pravidelnou hodinu v neděli na ČRo regionech. Zde pořadatelé doporučili folk-punkového písničkáře Dana Vertígo se skladbou „Šťastní a veselí“, kapelu KUPODIVU se skladbou „Šipky“ a kapelu The weathermakers se skladbou „Dnes!“.
Vítěz Oblastního kola Porty 2018 v Brně si vysloužil nejenom postup do finále Porty, ale i dřevěnou plastiku kytaristy a pozvání od pořadatele hudebního festivalu Živý Lískovec, aby tento festival svým vystoupením otevřel.
Oběma postupujícím blahopřejeme a těšíme se na skvělou reprezentaci v národním finále Porty.

Byl to den nabitý skvělou muzikou, výbornými interpretačními výkony, skvělými autorskými písněmi, přátelskou atmosférou a nadějí, že Porta v Brně stále žije!

Za pořadatele Oblastního kola Porty 2018 v Brně

Martina Hrbková