oblastní předkolo na Jižní Moravě
ročník 201
9

 

 

 

 

   

 

 

 

Datum konání:

27. dubna 2019

 

Porota:

Leoš Kosek

Zbyněk Kříž

Jiří "Monty" Motyčák

Michal "Kosmi" Šimíček

Milan Tesař

 

Přečtěte si, co o nás napsali na webu

 

ZDE

 

 

Slovo organizátorů:

Na Jihomoravském kole Porty, které proběhlo 27. 4. 2019 v Café Práh, se sešla opět spousta muzikantů, aby se utkali o postup do republikového finále a semifinále Porty. V hledišti bylo neustále plno, což přispělo ke skvělé atmosféře celé akce.

Program slovně provázel Vojta Mistr a Martina Hrbková. Nezapomněli vzpomenout na předchozí ročníky Porty, na jejich vítěze, na pořadatele a partnery, kteří stále za Portou stojí a podporují ji.

Posluchači měli možnost slyšet celkem pestrý program. Většinou se střídala kapela s písničkářem a až na výjimky vystupující představili svoji vlastní tvorbu. Která, dle reakcí poroty, byla často na vysoké úrovni a obsahovala nosná sdělení – zejména tvorba Jana Bružeňáka, Jenoféfy Bety nebo třeba Lukáše Růžičky.

Dovolím si připojit komentář právě jednoho z porotců, Milana Tesaře, předsedy poroty: „To se tak na jihomoravském kole soutěže Porta sejde pět porotců a jednomyslně se shodnou na prvním místě z 18 soutěžících kapel/písničkářů. Gratulace tedy míří ke kapele aKamarádi, která tímto postupuje rovnou do finále soutěže Porta Řevnice. Druhé místo: Jenoféfa Beta, třetí místo Jan Bružeňák. I na jejich kvalitách se porota shodla jednomyslně, jakkoli rozhodování mezi druhým a třetím místem už bylo velmi těsné a vůbec to neznamená, že by tvorba a výkon jedné byl lepší než to, co předvedl druhý. (Jen bylo třeba určit, kdo postoupí do semifinále soutěže automaticky a kdo má „pouze“ šanci na tzv. divokou kartu.)“

Kromě Milana Tesaře přijali pozvání do poroty také Michal „Kosmi“ Šimíček, Jiří „Monty“ Motyčák, Zbyněk Kříž a Leoš Kosek. Jejich verdikt byl potěšující pro všechny zúčastněné. Jednohlasně se shodla nejenom porota mezi sebou, ale i posluchači s porotou.

Před vyhlášením výsledků vystoupil host – Aleš Petržela, vítěz Jihomoravského kola Porty a následně i republikového finále v roce 2017. Spolu se svým Bratrem Zbyňkem odehráli skvělé vystoupení a zavzpomínali právě na zmíněné oblastní kolo, ze kterého tehdy postoupili na Portu do Řevnic. Pro mnohé začínající muzikanty, většinou z řad dospívajících, byl skvělou motivací.

Máme za sebou další oblastní kolo v Brně. Vše proběhlo nad očekávání dobře a pozdější reakce zúčastněných byly velmi pozitivní! Už teď se těšíme na příští rok :)

Za pořadatelský kolektiv Jihomoravského kola Porty

Martina Hrbková